Neberte nám možnost se bránit!

05.01.2020 17:10
V úterý zmařil střelec v ostravské nemocnici šest životů. Nikdo mu v tom nezabránil.
 .
 
V České republice je zakázáno vlastnit a nosit palnou zbraň bez příslušného zbrojního povolení. Počet lidí vlastnících zbrojní průkaz za účelem „skupina E – k ochraně života, zdraví nebo majetku“ je u nás asi 240 000 (2016). To znamená, že možnost bránit se palnou zbraní proti podobným násilným činům má pouze asi každý čtyřicátý Čech. Proč tomu tak je?
 .
Stát je monopol, který uplatňuje svou donucovací sílu na určitém území. Tam si může dělat, co se mu zlíbí. A nemá rád konkurenci. Pouze stát rozhoduje, kdy a za jakých okolností lze použít fyzickou sílu. V případech, jako je ten ostravský, ale i teroristické útoky například v pařížské diskotéce Bataclan, je střelci jasné, že když tasí palnou zbraň, je velmi malá pravděpodobnost, že mu v řádění ihned někdo zabrání.
 .
Poté, co vykoná své hrozné dílo, se začnou slétávat na místo tragédie politici jako vosy na bonbon a žalostně žvanit na kamery a přemýšlet nad „nápravnými opatřeními“. Těmi jsou obvykle ještě tvrdší restrikce pro legální držitele zbraní, v důsledku kterých bude šance, že se útočníkovi někdo postaví na odpor se zbraní v ruce, ještě menší. Domnívám se, že kdyby stát nestál lidem v cestě k zajištění vlastního bezpečí, by nejenom ubylo podobných tragédií (v důsledku nejistoty útočníků, zda se „oběti“ nepostaví na odpor), ale i kdyby k podobným excesům došlo, bylo by méně obětí.